Skip to main content

Lisanne2Wij hebben dit pand gekocht om boven woonruimte te creëren voor onze oudste dochter Lisanne.

Lisanne heeft een groot sociaal talent en vindt het heerlijk om in gezelschap te zijn. De Bank van Noppes is een plek waar zij boven woont, met haar talenten en mogelijkheden kan functioneren in de maatschappij en waar haar beperkingen de aandacht krijgen die nodig zijn.

Want naast Lisanne wonen er meer mensen in de bank. Dit zijn mensen die een bijdrage leveren aan haar begeleiding. Dat gebeurt vanuit het idee dat ieder mens iets te bieden en iets te vragen heeft. Wat de een niet kan, biedt de ander en omgekeerd. Daarmee ontstaat een sterk sociaal netwerk. Dat zit zo. Lisanne is weliswaar sociaal sterk getalenteerd, maar heeft een beperking. Ze spreekt niet en behelpt zich met gebaren. Ze is zeer innemend, puur en is in staat om het denken en voelen van een individu te verrijken. Dat is haar bijdrage aan een ander.

Zelf heeft ze vierentwintig uur per dag begeleiding nodig. Meer dan één derde van die tijd brengt zij slapend door. Ze slaapt trouwens als een roos. Dit betekent wel dat er altijd iemand moet zijn, voor noodgevallen. Maar dat hoeft geen ingehuurde kracht te zijn. Dat kan net zo goed een medebewoner zijn.

Een andere bewoner kleedt haar aan en begeleidt haar naar beneden als ze naar haar werk gaat. Weer een andere bewoner neemt haar eens mee voor een boodschap. Zo zijn de bewoners van de Bank van Noppes er voor elkaar.

Hiermee bespaar je niet alleen op de zorgkosten, de binding tussen zorgverlener en zorgontvanger is veel groter dan in de reguliere vormen van zorg. We noemen het bundelzorg, waarbij je elkaars krachten en die van je nabije omgeving gebruikt. Dat is dichtbij, vertrouwd en zonder kosten.

De basisgedachte van boven naar beneden

Dit ‘concept’ van bundelzorg delen we graag met de maatschappij en trekken we door naar beneden. De deuren van de Bank van Noppes staan daarom open voor de samenleving.

Het is een ambitieus project en de tijd zal ons leren wat de uiteindelijke resultaten zijn. Belangrijk is, dat we de samenleving zoveel mogelijk betrekken bij de ontwikkelingen in dit pand. Dat doen we door hulp te vragen. Eerder was dat hulp bij sloop, bouw en verbouw. Nu is dat hulp bij de verdere ontwikkeling van de bank als een plaats in de samenleving. Een plek om te wonen, werken, vergaderen en ontmoeten.

Neem gerust contact op als je vragen of ideeën hebt. Samen met jou krijgt de bank uiteindelijk haar definitieve vorm.

Met vriendelijke groet,
Annemarie Becu en Fred Vahlkamp